18 mei 2018

Maldegem ondertekent Charter Samenhuizen

 

Initiatief van Samenhuizen vzw

Het Charter Samenhuizen is een initiatief van Samenhuizen vzw om gemeenten en steden te informeren over gemeenschappelijk wonen en bewust te maken van hun rol als beleidsmaker. Samenhuizen vzw wil samen met de gemeenten die het charter ondertekenen een signaal geven naar inwoners, hoge overheden en andere steden en gemeenten dat dit thema leeft en ondersteuning verdient.

Samenwoonprojecten

Samenwonen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en gaat vaak hand in hand met andere maatschappelijke tendensen zoals duurzamer leven en de toenemende vergrijzing en vereenzaming. Daarom lanceerde OCMW Maldegem enkele jaren terug het samenwoonproject ‘Senioren onder de Toren’ in Kleit en Adegem waarbij senioren onder één dak samenleven binnen de eigen dorpskring. Elke bewoner heeft een eigen appartement en er zijn gemeenschappelijke ruimtes om samen te koken en te eten, of om samen tv te kijken. De bedoeling is om woon- en zorgcomfort te combineren, maar ook ouderen samen te doen leven.

In de toekomst wil de gemeente Maldegem het positief klimaat rond samenhuizen verder uitbouwen én gemeenschappelijk wonen integreren binnen de verschillende beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening en stedenbouw, duurzaamheid, mobiliteit en lokaal sociaal beleid.

Samenhuizendag

Op zaterdag 19 en zondag 20 mei openen diverse samenhuisprojecten de deuren. Je kan bij deze unieke woonprojecten terecht om te zien hoe we ons wonen anders en beter kunnen aanpakken. Zo is er de groep in Vinderhoute met z'n jarenlange ervaring in het cohousen. Ook het gloednieuwe cohousingproject De Kerselaar in Oostakker (met 16 woningen en uitgebreide gemeenschappelijke ruimte zowel binnen als buiten) heet samen met Samenhuizen vzw iedereen van harte welkom voor o.a. een woordje uitleg over hun eigen warmtenet.

Meer info op www.samenhuizendag.be. 

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement