Extreme recepten en klinkende oneliners bieden in de politiek geen oplossing. Daarom ga ik voor dialoog en consensus.

Samen met mijn man Tom en mijn dochters Marlies en Nicca woon ik in het centrum van Kleit, deelgemeente van Maldegem. Ik groeide er op, ging er naar de lagere school en was er van kleins af aan verbonden aan de plaatselijke Chiro (nu Chiro Vannoes). Naast mijn politieke bezigheden hou ik van muziek en van reizen met mijn gezin.

De politieke microbe

Mijn grootvader was actief in de Maldegemse gemeentepolitiek en ongetwijfeld heeft dat een invloed gehad op mijn politieke interesse die zich steeds verder uitbreidde. Mijn beslissing om politieke en sociale wetenschappen te gaan studeren kwam dan ook niet als een verrassing. Na mijn studies kon ik aan de slag bij Johan De Roo, ex-burgemeester van Maldegem en toen Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement.

Mijn geliefde Maldegem

Ondertussen was me ook gevraagd om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Maldegem, wat ik met plezier deed. Mijn geslaagde uitslag zorgde ervoor dat ik een zitje kreeg in de gemeenteraad. En zo ging de bal echt aan het rollen... Bij mijn tweede verkiezingsdeelname in 2006 kreeg ik opnieuw veel steun waardoor ik schepen werd. En in 2012 behaalde ik het meest aantal stemmen in onze gemeente (2.133 voorkeurstemmen) waardoor ik eerste schepen werd. 

Valerie en Johan De Roo

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verliepen nogal woelig. Ondanks het feit dat CD&V Maldegem de tweede grootste partij in de gemeente werd en dat ik ook een goede persoonlijke score haalde (2.092 stemmen), kregen we geen kans om mee te besturen. Sinds januari 2019 zetel ik als gemeenteraadslid en samen met onze vernieuwde CD&V-ploeg zal ik gedreven en constructief oppositie voeren. 

Het Vlaams Parlement

In 2009 stelde ik me (hoogzwanger) kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen (in de kieskring provincie Oost-Vlaanderen) als eerste opvolger. Niet minder dan 11.377 kiezers stelden hun vertouwen in mij. Doordat Joke Schauvliege minister werd, kreeg ik als eerste opvolger een zitje in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger.

Op 17 juni 2014 legde ik voor de tweede keer de eed af in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 werd ik rechtstreeks verkozen met 12.466 stemmen. 

Als Vlaams volksvertegenwoordiger volg ik vooral de thema's wonen, energie, milieu, natuur en water op. Ik ben vast lid van de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn, van de commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen en van de commissie voor de opvolging van het klimaatbeleid in Vlaanderen. Daarnaast ben ik ook plaatsvervangend lid van de commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed.  Een overzicht van mijn parlementair werk kun je hier bekijken.

2019...

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 belandde CD&V op de oppositiebanken in Maldegem en werd ik gemeenteraadslid. In mei 2019 werd ik vanop de 5de plaats van de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement nipt niet verkozen. 

 

>> School

  • Middelbaar: Moderne Talen in het Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn Instituut te Eeklo
  • Hogere studies: Licentiaat politieke en sociale wetenschappen en Europees recht aan de Universiteit van Gent

>> Loopbaan:

  • Parlementair medewerker van Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Johan De Roo (1999-2004)
  • Kabinetsmedewerker minister-president Yves Leterme (2004-2007)
  • Kabinetsmedewerker minister-president Kris Peeters (2007-2009)

>> Politiek:

  • Gemeenteraadslid Maldegem (2001-2006 en 2019-heden)
  • Schepen Maldegem (2007-2018)
  • Vlaams volksvertegenwoordiger Oost-Vlaanderen (2009-2019)